600 zbiralnikov odpadne elektronske in električne opreme na 200 osnovnih šol

600 zbiralnikov odpadne elektronske in električne opreme na 200 osnovnih šol

Prenos datotek:

doc Izjava za javnost.doc 924.50 Kb

zip Fotografije visoke ločljivosti 32 Mb

V petek, 13. julija, smo na sedežu družbe ZEOS v Ljubljani predstavili solarno multimedijsko vozilo E-transformer. Zložljivo tovorno vozilo, opremljeno z najnovejšo multimedijsko in svetlobno opremo, se v celoti napaja iz lastne solarne elektrarne nameščene na strehi prikolice. Slednjo je omogočilo in vzpostavilo podjetje Gorenje solar, skupaj z vozilom predstavlja mobilno karavano, ki bo v naslednjem šolskem letu obiskala 200 slovenskih šol s poslanstvom ozaveščanja o pomenu ustreznega ravnanja z OEEO.

Vabimo 200 slovenskih šol, da z nami sodelujejo pri organizaciji EKO dneva, ki je posvečen ravnanju z odpadki na njihovi šoli. S pomočjo strokovnjakov za odpadno električno in elektronsko opremo, zrak, energijo in podnebne spremembe smo pripravili didaktični material o pomenu pravilnega ravnanja z odpadki. Primarni cilj EKO dneva je motivacija šolske mladine za zbiranje informacij o ravnanju z odpadki in dogajanju z odpadno električno in elektronsko opremo v lokalnem okolju.

V okviru organizacije EKO dnevov na slovenskih osnovnih šolah želimo z obiskom E-transformerja in izobraževalnimi delavnicami spodbujati otroke ter gospodinjstva k zbiranju odpadne električne in elektronske opreme ter jih ozavestiti glede ustreznega ločevanja odpadkov. Šolarji in učitelji bodo pridobili vsebine, komunikacijska orodja in vzpodbudo v obliki nagradnih iger ter natečajev, da sami na kreativen način ustvarijo vsebine povezane s problematiko ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo.

Hkrati bo druža ZEOS na prijavljenih šolah z namestitvijo trajnih zbiralnikov vzpostavila EKO otoke za ločeno zbiranje odpadne električne in elektronske opreme: malih gospodinjskih aparatov, prenosnih baterij in sijalk. Skupaj bomo razdelili 600 zbiralnikov, ki jih šole prejmejo v trajno uporabo brezplačno. Tako ne bo več dvoma, kam sodi odpadna e-oprema.

600_zbiralnikov_1600_zbiralnikov_2600_zbiralnikov_3600_zbiralnikov_4600_zbiralnikov_5600_zbiralnikov_6600_zbiralnikov_7600_zbiralnikov_8600_zbiralnikov_9